werkplaats

Wat is goed onderhoud volgens Cees van Doorn?

De laatste jaren tref ik steeds meer auto's, die voor de eerste keer bij mij in de werkplaats komen, waaraan het onderhoud bedroevend slecht is.
Bij veel garagebedrijven worden de onderhoudsbeurten tegen minimale prijzen aangeboden. Dat houdt in dat er visueel gecontroleerd wordt of alles functioneert en soms via een remmentest. De remmen worden niet eerder opengehaald dan bij een afwijkende remmentest. Voordat het zover is, zit alles vastgeroest en maak je meer kapot dan je lief is.
 
Wij doen sowieso bij een grote onderhoudsbeurt remmenonderhoud. Dat betekent, dat de remmen opengehaald worden, alle delen gereinigd en gecontroleerd worden en ingevet waar dat noodzakelijk is. De klant merkt direct dat de remmen veel prettiger werken.

Klanten die niet zoveel kilometers rijden laten vaak om het jaar een jaarbeurt uitvoeren, dat is een kleine onderhoudsbeurt met remmenonderhoud. Het tijdige remmenonderhoud voorkomt vaak een grote remmenrevisie.

Dat bedoel ik nu met onderhoud is behoud.

Dit geldt niet alleen voor de remmen, maar ook voor de motor.

Wanneer een klant ervan uit gaat, dat een APK-keuring ook onderhoud betekent, dan heeft hij/zij het mis. Een APK-keuring is een momentopname van de veiligheid van de auto. Daarom zegt een APK goedgekeurde auto niets over de staat van onderhoud. Daarvoor kijk je in het onderhoudsboekje, dat als het goed is bij elke onderhoudsbeurt of vervangen van bijvoorbeeld de distributieriem ingevuld is.

Voor het vervangen van een distributieriem wordt er meestal een aantal kilometers of jaren sinds het monteren van de distributieriem opgegeven. Dan geldt óf het aantal kilometers óf de termijn om weer te vervangen.

Voor een aanhangwagen of caravan geldt, dat regelmatig het onderstel nagekeken en de remmen onderhouden moeten worden. Ook moet de kogelkoppeling gesmeerd worden en gecontroleerd worden of de kogelkoppeling nog goed op de kogel past. Beide moeten binnen de slijtagenormen vallen. Hiervoor hebben we speciaal meetgereedschap tot onze beschikking.

 

 
 
Automobielbedrijf en aanhangwagencentrum Cees van Doorn
© 2024
Hesselingendijk 12A | 8371 TA | Scheerwolde | Tel. 0521-447577
privacy verklaring